Statistica lupilor
de Costache Negruzzi
Viu de la vanatoare, prietene, unde am impuscat un lup. Dami voie deci sa-ti vorbesc despre el.
Toata lumea cunoaste lupul, fiara asta carnivora si nesatioasa, dusmanul pastorilor si groaza oilor. Din vremea regelui Edgar la anul 966, lupii n-au mai vazut pamantul Engliterii; si cand in toate staturile Europei erau proscrisi, numai in Moldavia - sunt acum cinci ani - vietuiau ca in sanul unei republice, incat era blagoslovenie cum lupii si judanii cresteau si se inmulteau. insa la 1841, ministerul trebilor din nauntru facu o legiuire prin care se puse pret capului de lup. taranii incepura a-i ucide, pastorii a fi mai linistiti, si oile a dormi mai fara grija.
Spun - nu stiu de e asa - ca lupii, vazand osanda ce li se pregateste, au ales o deputatie dintre ei, care viind in capitalie, si-au tocmit un vechil ca sa le apere dreptul ce-si inchipuiau ca au. Acesta le-a facut o jalba lunga si lata, in care dovedea tetragoniceste ca, de la descalecarea lui Dragos, lupii au trait in buna pace in tara, ca n-au mai facut nime sprafca ca sa vada cate oi s-au mancat; ca de vreme ce lupii sunt lasati ca sa manance oi, si oile ca sa fie mancate de lupi, apoi dupa toate formele, legile si obiceiul pamantului, lupii se cuvine a fi volnici sa manance oi s.c.l.,s.c.l.
Ministrul Lupu Bals le intoarse jalba cu nadpis zicand ca obiceiul pamantului poate sluji de lege, cand nu este vatamator legii, si numai atunci li se va lua in bagare de seama reclamatia, cand vor da in scris si chizesie, ca nu vor mai manca carne, ci vor paste troscot ca niste dobitoace ce sunt.
Deputatii iesira cu coada intre vine, gandind la nedreptatile oamenilor. Viind la gazda si simtind apetit, se pusera la masa. Ospatarul le dete bors cu miel, cotlete de miel si friptura de miel.
- E bine! striga unul din ei, mai zi-mi ca este dreptate in lumea asta. Oamenii mananca oi, si noi sa nu mancam!
- Ba sa mancati, domnii mei, le zise un june supleant de profesor; omul si lupul sunt lasati ca sa manance carne; dintii lor cei cainesti o dovedesc. Eu cand nu mananc carne, nu pot pronunta nici cel intai vers din Eneida: Arma virumque cano etc.
Din vorba in vorba, lupii spusera viitorului filosof scopul soliei lor, si neisprava cu care au iesit de la ministru.
- Avocatul ce l-ati avut era un ignorant, le zise acesta. Sunt sigur ca nici rudimentele limbei latine, a limbii mume, nu le cunostea. Sunt sigur ca petitia ce v-a facut era plina de barbarisme si de solecisme, si scrisa cu slove ciriliane. Sa va fac eu o suplica cu litere latine si veti vedea cum voi face capot pre ministrul cu tot departamentul sau.
indata le scrise o jalba cu litere latine, care se mantuia prin acest calambur: Lup te cheama si lup esti, Lupii dar ce prigonesti?
Omonimul lor ministru le rupse jalba, zicand ca nu-i plac poetii, si ca cu toata cuscrenie ce ei arata ca ar avea cu dansul, nu poate calca datoria postului sau; prin urmare porunci unui comisar de politie sa-i intireasca din oras. Ajungand la bariera, nenorocitele fiare isi scuturara praful de pe copite, si lacramand, tinsera labele spre cer, cuvantand acest blastem:
...
De la 26 ianuarie 1841 pana la sfarsitul lui dechemvrie 1845, s-au ucis - dupa cataloagele Visteriei - acesti lupi!
in anul 1841. 113 lupi mari.
- 1842. 198 idem
- 1843. 318 ... 59 pui
- 1844. 340 ...
- 1845. 261 ...
1.230 mari
si s-a platit din Visterie 18.450 lei pentru 1.230 lupi mari, si 2.032 1/2 lei pentru 271 pui. in totul 20.482 1/2 lei.
Sa vedem acum folosul acestei legiuiri.
Sa inchipuim ca fiecare lup era sa manance pe an cate 12 oi - Pare-mi-se ca sunt destul de moderat. Care e lupul ce s-ar multami c-o oaie pe luna? - in cinci ani vine de lup cate 60 oi, care pentru 1.501 lupi face 90.060 oi. Socotind acum oaia cate 20 lei, face 1.801.200 lei, din care scazand 20.482 1/2 lei pretul capetelor a 1.501 lupi, ramane folos 1.780.717 1/2 lei.
Statistica lupilor
Aceasta pagina a fost accesata de 2957 ori.